Tam 5 dilde mülakaat yapabilen, becerisine göre personel adayının alabileceği maksimum ücreti hesaplayan ve 2 saat içinde işverene en iyi adayları raporlayan yapay zekalı yerli İK platformu OneNewOne, kısa süre önce Türkiye’de hizmete girdikten sonra hemen Avrupa’ya da açıldı.
Girişimci Tunç Erman, ‘OneNewOne’ adlı yapay zeka tabanlı işe alım platformu geliştirdi. Türkçe, İngilizce, Macarca, Bulgarca ve Rumca olmak üzere 5 ayrı dilde yazılı ve sözlü akıllı mülakat yapabilen platform, kısa sürede 2 milyon dolarlık değerleme aldı. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden olan İTÜ Big Bang finaline kalarak yurtdışı programına seçilen platform, Türkiye dışında hemen Avrupa’ya da açıldı. Platform, 1.6 milyonluk CV havuzundan en doğru kişileri 2 saat içerisinde ilgili işverenlerle buluşturuyor.
BİNLERCE TELEFON GÖRÜŞMESİNE SON
Tunç Erman, yapay zeka devreye girmeden önce insan kaynakları çalışanlarının 100 kişiyi işe almak için ortalama 3 bin 500 telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Bu yöntemle işe alım sürecinin dünya ortalaması 42 gündü. Günümüzde ise aday havuzlarını kısa süre içinde entegre ediyoruz. Yapay zekanın işe yerleştirdiği bir elemanın en doğru kişi olma oranı yüzde 90. Klasik yöntemlerle yapılan işe alımlarda ise bu oranı tutturabilecek İK çalışanının çok sıkı bir eğitimden geçmesi gerekiyor” dedi.
AKILLI ÜCRET SKALASI VAR
Yapay zekanın mülakat sırasında teknik ve yetkinlik bazlı soruları kendisinin ürettiğine vurgu yapan Erman, şöyle devam etti: “Eğer aday, sorulara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak isterse, yapay zeka kendisini nazikçe uyararak konuya odaklanmasını sağlıyor. Adayın verdiği cevaplara göre yeni sorular belirliyor. Platform ayrıca ‘Akıllı Ücret Modülü’ ile iş teklifi gerçekleştirebiliyor. Bunu yaparken, adayın daha önce yaşanmışlıklarını, başarılarını, becerilerini dikkate alıyor ve benzer pozisyonlardaki endüstri standartlarına göre bir ücret skalası önerebiliyor.”
KENDİNİ SÜREKLİ YENİLEYEBİLİYOR
Aday veri tabanı, sürekli kendini geliştiren algoritmalar ve akıllı mülakat sistemiyle İK sektörüne yeni bir boyut kazandırdıklarını anlatan Tunç Erman, dünyanın önde gelen pek çok markalarıyla çalışıyoruz. Dünyaya açılma hedefimizde ilk adım olarak İngiltere’nin başkenti Londra’da bir şirket kurduk. Şu anda Macaristan ile yoğun çalışıyoruz. Kısa süre önce Yunanistan ve Bulgaristan pazarlarına girdik. Çok yakın bir zamanda Almanya’da olacağız” diye konuştu.
DOKTORLA DOKTOR GİBİ KONUŞUYOR
Buradaki geliştirilmiş yapay zekanın en önemli özelliklerinden biri ise yazılımcıyla yazılımcı gibi pilotla pilot gibi, doktorla doktor gibi, öğretmenle öğretmen gibi konuşabiliyor olması. İşverenlerin talebine göre mükaatın sonuçları da anında aday kişiye söylenebiliyor. Platform ayrıca işe giriş evraklarını da takip edebiliyor. Kullanılan bodro programlarına otomatik olarak aday kartının aktarımını sağlanıyor.
Devamı Posta’da…